Zomervacht PDF Book by Jaap Robben PDF ePub

Zomervacht

by
3.86274 votes • 44 reviews
Published 04 Sep 2018
Zomervacht.pdf
Format Hardcover
Pages320
Edition3
Publisher De Geus
ISBN -
ISBN139789044525014
LanguagenlSinds hun gezin uit elkaar viel, wonen de dertienjarige Brian en zijn vader op een terreintje met loodsen, caravans en waakhonden. Als ze voor het eerst in maanden Brians verstandelijk en fysiek gehandicapte broer Lucien bezoeken, vraagt de directeur van de instelling of Lucien vanwege een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Pa ziet dat niet zitten. Tot het woord "vergoeding' valt.
Die zomer krijgt Brian de verantwoordelijkheid voor zijn broer. Maar hoe praat je met een broer die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? En hoe houd je iemand in bedwang die sterker is dan jij?
In de schaduw van hun stacaravan ontstaat een intieme band tussen de broers die hun leven zal veranderen.

Zomervacht Reviews

Esmé
4
Tue, 23 Oct 2018

Wat kan Jaap Robben toch mooi schrijven! Met zinnen als penseelstreken ("de honden blaffen zichzelf binnenstebuiten") bouwt hij een tragische geschiedenis op waarvan je weet: dit gaat mis. Het is spannend, en daarom des te wranger.

Hermien
- Perth, 08, Australia
4
Thu, 27 Sep 2018

Niet een gemakkelijk onderwerp, maar wel aangrijpend en mooi geschreven.

Sasha
- Zuid Holland, 11, Netherlands
3
Sat, 06 Oct 2018

3.5 sterren. Absoluut een aanrader. Ik las een review van iemand en die beschreef de schrijfstijl als die van Walter van den Berg met een sprankje kinderliteratuur en ik zag het precies zo. Beeldend geschreven, met haarscherpe observaties van de jonge Brain en taalvondsten die mij raakten, maar tegelijkertijd ook ongemakkelijk voelden of zelfs pijnlijk.
Ik vond het soms meesterlijk hoe Robben de vader van Brian beschreef zonder te zeggen dat het een lul van een vent was. Zinnen zoals: "Vader houdt de tas niet bij het hengsel vast, maar met zijn vuist. Eigenlijk zoals hij dat bij iedereen doet". Robben kon ook zo goed in het hoofd van Brian kruipen en ik snapte precies wat hij bedoelde. "Bij de hoofdingang stonden wat bewoners. Ik wist wel dat ze bestonden, maar buiten Lucien had ik er nog nooit één gezien. Eigenlijk was iedereen die hier woonde voor de helft dinosauriër. Maar ze waren allemaal zo verschillend gehandicapt, dat ieder op zich de laatste van die soort moest zijn".
Het einde bracht me van mijn stuk. Je weet de hele tijd al dat er iets fout zou gaan, maar als het dan gebeurt, kan je eigenlijk niets anders doen dan je handen voor je gezicht te houden en hopen dat het snel voorbij is.

Heleen
- Rosmalen, Netherlands
5
Sun, 09 Sep 2018

Wat een prachtig boek! Verraderlijk eenvoudig, bijna poëtisch geschreven. Zelfs alles wat hij niet schrijft en tussen de regels door te lezen is, is mooi. Een boek vol uitersten, aanrader!

Jolieg
- Marmaris, Turkey
4
Tue, 02 Oct 2018

Een mooi en lief boek.
De jongere broer is als een vacht voor zijn broer die gehandicapt is en waar hij eigenlijk voor zou willen blijven zorgen..
De vader laat bijna alles over aan zijn jongste zoon.. in de hoop dat deze vader er beter af zal komen....